Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad

Austrijski mediji prenose da su spriječili teroristički napad koji je navodno planirala 14-godišnja djevojčica porijeklom iz Crne Gore.

"Kleine Zeitung" navodi kako je djevojčica planirala napad na "nevjernike" u srcu Graca, međutim policiji nije poznato kada tačno je napad trebalo da se dogodi.

Prilikom pretresa kuće u kojoj živi u tom austrijskom gradu, policijski istražitelji su zaplijenili sjekiru i nož, kao i propagandni materijal ISIL-a, videosnimke borbi i pogubljenja.

Do informacija o planiranju terorističkog napada su došli na društvenim mrežama, odnosno nakon što je evropsko sigurnosno tijelo upozorilo austrijsku policiju. Djevojčica je putem "Messengera" istomišljenicima slala poruke u inostranstvo, u kojima objašnjava da planira napad na "nevjernike". Za to je pripremila hladno oružje koje joj je oduzeto, kao i potpuno crnu odjeću.

Tokom ispitivanja u prisustvu zakonskog staratelja i branioca, 14-godišnjakinja nije priznala planiranje napada. Ona je do sada odbijala da daje bilo kakve informacije o sumnjama do kojih je policija došla. Dalje istrage su u toku, a izuzeti dokazi su poslati na forenzičko ispitivanje. Osim toga, javni tužilac u Gracu je nakon ispitivanja naredio da 14-godišnjakinja bude pritvorena do daljnjeg zbog opasnosti od izvršenja krivičnog djela ili njegovog prikrivanja.

“Situacija prijetnje bila je vrlo konkretna i u svakom slučaju morala se shvatiti vrlo ozbiljno, inače sud ne bi odredio istražni zatvor", rekao je portparol policije za austrijske medije, a prenosi Kliks.

Trenutno je predmet istrage da li 14-godišnjakinja ima i druge "saveznike" u Gracu, osim svojih aktivnosti s istomišljenicima na internetu.

"Kancelarija za zaštitu ustava Austrije preduzima dosljedne mjere protiv svih oblika ekstremizma", rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner u subotu u reakciji na akciju policije, dodavši: "Zahvaljujem prije svega istražiteljima Državne kancelarije za zaštitu države i borbu protiv ekstremizma. Njihovi napori spriječili su napad ekstremista".

glassrpske.com

Tagovi: