Dodik, Cvijanovićeva i Višković brane Džombića

Odbrana bišeg premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića, optuženog za zloupotrebu položaja, kao svjedoke odbrane predložila je, između ostalog, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srpske Željku Cvijanović i predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića.

Branilac optuženog advokat Zoran Bubić je u banjolučkom Okružnom sudu kazao da odbrana planira da sasluša ukupno 16 svjedoka, među kojima je osim pomenutih funkcionera i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Džombića terete za zloupotrebu položaja pri dodjeli 19.4 miliona KM kredita preko IRB RS zvorničkoj firmi "Energolinija".

Tokom današnjeg ročišta svjedočio je vještak Cvijo Šmanja koga je angažovalo Republičko javno tužilaštvao zbog čijeg nedolaska su ranije odgođena tri ročišta.

On je radio procjenu ukupne vrijednosti ulaganja u rekonstrukcije kotlova "Energolinije" i u sudnici je rekao da je ukupna cijena rekonstrukcije bila oko 13.5 miliona maraka.

Šmanja je vještak mašinske struke u Republičkom zavodu za sudska vještačenja u Novom Sudu i on je bio posljednji svjedok kojeg je predložilo Tužilaštvo.

mojabanjaluka.info