Dodik: Srbi i Hrvati nisu ginuli za centralizovanu BiH u kojoj će Bošnjaci biti dominantni

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da Predsjedništvo nije donijelo odluku, niti je bilo informisano o sastanku ministra odbrane SAD sa ministrima odbrane više zemalja, što jasno govori da su aktivnosti Sifeta Podžića i Senada Mašovića izraz muslimanske politike, a ne stavovi BiH.

Dodik je u izjavi za Srnu naglasio da je jučerašnji onlajn sastanak ministra odbrane SAD Lojda Austina sa ukrajinskim zvaničnicima i ministrima odbrane više od 40 zemalja, između kojih je bio i ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba general-pukovnik Senad Mašović, još jednom pokazao apsurdnost i nemogućnost održivosti BiH po mjeri samo jednog naroda bez uvažavanja stavova i mišljenja političkih predstavnika druga dva konstutativna naroda u BiH.

Do sada smo vidjeli totalno urušavanje političkog sistema, kako na unutrašnjem tako i na vanjskom planu, stalnim istupima bošnjačke političke elite koji su time u potpunosti devastirali vanjsku politiku BiH, te sada vidimo da je došlo i do devastiranja sistema odbrane gdje najodgovorniji predstavnici Bošnjaka u tom sistemu tajno i bez znanja predstavnika dva druga naroda daju formalnu, ali lažnu i nelegitimnu podršku naporima SAD i drugih u mješanju i direktnom učešću u sukobu u Ukrajini – ukazao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva upozorio je da je ovakvim potezom jasno pokazana sva nefunkcionalnost Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, koji se stalnim i sistematskim opstruisanjem stavova Predsjedništva kao Vrhovne komande i drugih institucija na nivou BiH i entiteta, i isključivim prikazivanjem bošnjačkih političkih stavaova, urušavaju i pokazuju da ovakav neustavni sistem odbrane nema budućnost.

Još veći apsurd je ponašanje određenih međunarodnih faktora i država, koje kao navodni ‘veliki prijatelji’ BiH, već dugi niz godina guraju istu tu državu u sunovrat i podržavaju ulizničku bošnjačku politiku. U ovim vremenima kada se geopolitička situacija u svijetu rapidno mijenja i prijeti velikim sukobima širom svijeta, bilo kakvo svrstavanje i stavljanje malih država u službu jedne strane ili bloka predstavlja samoubistvo istih i jedini izlaz je u neutralnosti i očuvanju mira u svojoj državi – naglasio je Dodik.

On je konstatovao da BiH ovakvom jednostranom politikom jednog naroda, bez unutrašnjeg dogovora svih naroda, srlja u svoju političku i svaku drugu propast.

srpskainfo.com