Izvođenjem svjedoka nastavljeno suđenje direktoru Osnovne škole “Nikola Tesla” iz Dervente

Neke kolege dolazile su u moju kancelariju i tražile da se upišu u svesku da su vratili novac od prevoza, ali nisam znala o čemu je riječ, jer sam bila nova, a nisam shvatala zašto mi donose novac namijenjen za njihove troškove puta.

Rekla je ovo svjedok tužilaštva Tanja Pilipović u Okružnom sudu u Banjaluci na nastavku suđenja direktoru Osnovne škole “Nikola Tesla” Ljubiši Đuriću iz Dervente.

On je optužen za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a terete ga i da je sebi i drugim radnicima škole omogućio da sipaju gorivo na račun ove obrazovne ustanove. Optužnicu je podiglo Republičko javno tužilaštvo a potvrdio je sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci.

Pilipovićeva je posvjedočila i da joj se u vezi upisa u svesku onih koji su vratili novac obratila Mirjana Stupar.

- Došla je do mene i rekla kako želi da preda novac od prevoza i kako to treba da bude evidentirano. Rekla sam joj da mi nikakva sveska nije ostavljena u amanet - izjavila je Pilipovićeva.

Prema njenim riječima, za spornu svesku upitala je i Slobodanku Latinović koja je prije nje radila kao računovođa u školi “Nikola Tesla”, kao i direktora Đurića, ali ni oni nisu znali ništa o tome.

- Kolege koje su mi donosile novac nisu govorile za šta je on, ali sam to vremenom shvatila i sama, te mi nije bilo jasno zašto vraćaju novac od prevoza koji je namijenjen njima, kada su potpisali izjavu da putuju i da ne mogu sami snositi troškove - pojasnila je ona.

Republički tužilac Dragica Glušac svjedoka je upitala da li joj je poznato koga je vozač vozio službenim vozilom i za koji iznos novca se gorivo sipalo u vozilo.

- Ne znam tu informaciju, to sam rekla još u avgustu. Bila sam nova u školi, nikoga nisam znala niti me je zanimalo ko kada ide i gdje, a ni kako - kazala je Pilipovićeva dodajući da ne zna ni podatak koliko je goriva sipano u vozilo, kao ni cijenu.

Drugi svjedok tužilaštva bila je Slobodanka Latinović koja je do 2020. godine obavljala sve poslove vezane za računovodstvo u Osnovnoj školi “Nikola Tesla” u Derventi. Na pitanje tužioca da li joj je poznato kako se vršilo točenje goriva u službeno vozilo, svjedok je odgovorila da su imali zaključen ugovor sa pumpom, te su na običnom blokčiću upisivali da neko može sipati gorivo.

- Svake školske godine zaključivali bismo ugovor sa pumpom “Nada” u Derventi. Tu je i direktor sipao gorivo u svoje vozilo. Ako bi se radnicima ukazala potreba da sipaju gorivo, Đurić je to pismeno odobravao. Na običnom listu papira iz bloka upisalo bi se ime i prezime i za koliko novca se sipa gorivo, direktor bi to potpisao i stavio pečat - istakla je Latinovićeva i dodala da su samo za službena putovanja pisali putne naloge.

Ljubiši Đuriću na teret se stavlja da je u periodu od 21. avgusta 2015. do 31. avgusta 2021. godine u Derventi u svojstvu služenog lica, kao direktor Osnovne škole “Nikola Tesla” Derventa i u namjeri da sebi i drugima pribavi korist, iskoristio svoj službeni položaj i ovlašćenja. Sebi i zaposlenim radnicima omogućio je sipanje goriva u vlastita vozila na račun navedene obrazovne ustanove, bez prethodnog izdavanja naloga za službena putovanja. Pored toga zaposlenim radnicima omogućio je i korištenje službenog vozila radi dolaska na posao i odlaska s posla, te tako sebi i drugima pribavio imovinsku korist u iznosu od 11.928 KM, a na štetu budžeta Republike Srpske.

Glas Srpske

Tagovi: