Korak do stiha Dragane Despić iz Teslića

Moje pisanje se svodi na „revolt“ sopstvenih protivrječnosti najčešće iscrpljenih iz osjećaja. Trenuci želje za stvaranjem prozvani kao inspiracija su samo okidač kada se trenutna duševna tišina izlije na papir i odjekne.

Ovim riječima razgovor za naš portal počela je Dragana Despić (25) iz Teslića koja je čist primjer da se sve uz mnogo truda i rada može postići.  Naime, po obrazovanju je diplomirani sociolog i master menadžer ljudskih resursa, a do sada je objavila dvije zbirke pjesama. Pisanjem, njenoj prvoj i posebnoj ljubavi u životu, počela se baviti još u osnovnoj školi.

- Pisati sam počela u osnovačkim klupama, ali ne toliko intenzivno koliko to radim prethodnih godina i danas. Do sada sam objavila dvije zbirke poezije. Prva je „Korakom do stiha“ koja je svjetlo dana ugledala 2017. godine i druga je „Tišine glasa“ - kazala je Despićeva.

Inspiracija je, kako kaže, svaki djelić stvarnosti i vidika onoga ko nešto stvari olovkom ili nekom drugom tehnikom umjetnosti, a koja je nesumnjivo utetovirana u njegovu životnu biografiju.

- „Noć je kreativni dio dana“, neko reče, a ja se potpuno usaglašavam. Naime, odlika noći je tišina, mir i priprema za odmor i san, a kada dublje analizirate shvatate da su to sve  po sebi motivi koji se jako često susreću u poeziji. Zašto? Možda upravo što se u toj noći i stvaraju?! U toku dana mnoge stvari nam skreću pažnju da se ne posvetimo toliko nekim našim stanjima, tako da se danju rijetko „susrećemo sami sa sobom“ - kazala je Despićeva.

Kako je objasnila, tada su prisutne svakodnevne obaveze, posao, druženja i tome slično. Mozak je danju, dodaje, odmorniji i on uspješno može kontrolisati u koji plan ćemo staviti naše emocije.

- Čim na zapadu se ukaže zalazak, već lagano možemo osjetiti smiraj dana, umor i ne toliku kontrolu stvarnog osjećaja. Tu nastaje ona stvarna istina osjećaja koja se izliva na papir. Takođe, nesporna je činjenica da je noću lakše stvarati zbog gorepomenutog ukupnog mira, samim tim i koncentracija je jača. U svakom slučaju noć nadahnjuje umjetnika da stvara - kaže Despićeva.

Podrška tokom svih poduhvata, objavljivanja knjiga i fakulteta kako kaže bila joj je porodica i prijatelji, kojima je veoma zahvalna. Despićeva drugim mladim umjetnicima koji se plaše objelodaniti svoja djela, poručuje da se ne plaše, već da to jednostavn samo urade.

- Na taj način će učiniti dobro djelo na duševnu korist ljubitelja pisane riječi. Prvi korak uvijek i u svemu je najteži, ne zato što je on nešto ogroman, čak naprotiv, težak je iz razloga što čini promjenu. Strah od promjene je uobičajan, ali nije opravdan - zaključuje Despićeva.

J. Miladinović

Tagovi: