Litvanija prva prepreka Srbiji ka ostvarenju cilja u kvalifikacijama za EP

​Reprezentacija Srbije u fudbalu utakmicom protiv Litvanije u Beogradu počinje kvalifikacioni ciklus za plasman na Evropsko prvenstvo koje se održava naredne godine u Njemačkoj. Utakmica počinje od 20.45 časova.

Nakon lošeg izdanja na Svjetskom prvenstvu u Kataru, reprezentativci Srbije započinju novi krug dokazivanja.

Prvi protivnik u okviru Grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo na stadionu "Rajko Mitić" u Beogradu je tim Litvanije.

Srbija ima jači sastav u odnosu na protivnika sa istoka Evrope, ali i podršku navijača na domaćem terenu, što su neophodni preduslovi za ulogu favorita prije početka duela.

Nosioci igre nacionalnog tima Srbije su isti igrači kao i prethodnih nekoliko godina. Ekipa na terenu predvođena je kapitenom Dušanom Tadićem, ali i napadačima Dušanom Vlahovićem i Aleksandrom Mitrovićem, a pored njih tu su i V. Milinković-Savić, Eraković, Gudelj, Pavlović, A.Živković , Grujić, Lukić, Kostić.

U međuvremenu Srbija je dobila značajno pojačanje za budućnost reprezentativnog fudbala u vidu dvadesetjednogodišnjeg Lazara Samardzića.

Početkom marta, Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija potvrdila je da fudbaler Udinezea Lazar Samardzić može da igra za selekciju Srbije.

Samardzić je rođen u Berlinu, a prošao je sve omladinske selekcije Njemačke. Nastupao je za Hertu, Lajpcig, a od 2021. godine igra u Udinezeu.

Krilni fudbaler je za italijanski klub ove sezone upisao 26 nastupa, postigao je četiri pogotka i tri asistencije, a u prosjeku bilježi 40 minuta po utakmici, prenosi RTS.

U jednom od obraćanja javnosti, selektor Srbije Dragan Stojković je više puta istakao da poštuje protivnike, ali da je cilj "orlova" u kvalifikacijama u potpunosti jasan - plasman na Evropsko prvenstvo.

Najzastupljeniji sport u Litvaniji je košarka, a tradicija seže još iz perioda postojanja Sovjetskog Saveza.

Litvanija je prva zemlja koja je obnovila nezavisnost nakon raspada SSSR-a, a od tada, tačnije od 1990. godine do danas košarkaška selekcija je tri puta osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama.

Fudbal nije u većoj mjeri rasprostranjen u Litvaniji, a u prilog toj činjenici ide i podatak da nikada nije igrala na Evropskom i Svjetskom prvenstvu, a kao jedan od najvećih uspjeha je izdvaja se desetostruko osvajanje Baltičkog kupa.

U dosadašnjim međusobnim susretima Srbija je dobila pet mečeva. Litvanija je pobijedila u jednoj utakmici.

Pobjeda nad Srbijom koju je Litvanija ubilježila 2009. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, 2:1 spada u veća dostignuća ove selekcije.

U istom ciklusu u Beogradu Srbija je uzvratila pobjedom - 3:0.

Najsvježije okršaje pomenute reprezentacije imale su u Ligi nacija 2018, Srbija je pobijedila i kod kuće i na strani, prvo 1:0, zatim, 4:1.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. godine Litvanija je izgubila oba meča - 4:1, a zatim 2:1.

Reprezentacija Litvanije nije u dobroj formi, na posljednjih deset utakmica ostvarila je samo jednu pobjedu, tačno prije godinu dana prilikom prijateljskog gostovanja u San Marinu, 2:1.

Međutim, budući da je riječ o početku kvalifikacija, svi segmenti protivničke igre ne moraju nužno biti posmatrani kao dio taktike, jer su iznenađenja moguća. 

Prva zvijezda reprezentacije Litvanije nesumnjuvo je selektor Edgaras Jankauskas.

Nekadašnji napadač CSKA iz Moskve, Real Sosijedada, Porta, Hartsa i brojnih drugih evropskih klubova za nacionalni tim debitovao je sa 16 godina.

Može se reći da je pomogao Litvaniji da dođe do trećeg Baltičkog kupa 1991. godine, igrajući posljednjih 30 minuta finalne utakmice protiv Estonije, 4:1.

Za selekciju Litvanije Jankauskas je nastupao od 1991. do 2008. godine i u tom periodu odigrao je nešto više od 50 mečeva, a postigao je 10 golova.

Njegov najveći igrački uspjeh zasigurno je period proveden u šampionskom timu Porta kada su 2004. godine postali prvaci Evrope.

Stil igre Litvanije je defanzivna igra, a pojavljuje se kao nužnost u odsustvu kvalitetnih napadača, odnosno veznih fudbalera.

Najčešća formacija koju Jankauskas praktikuje je 5-4-1.

Jedan od istaknutijih fudbalera je desni bek Justas Lasickas, a dobro je znan fudbalskoj javnosti u Srbiji, budući da je nastupao za Voždovac od 2019. do 2022. godine. Od prošle sezone igra u Olimpiji iz Ljubljane.

Brzonogi bek često koristi priliku da se nađe u ofanzivi kako bi prodorima i centaršutevima pomogao timu da se domogne gola.

Lasickas je jedan od fudbalera koji bi mogao da pomrsi račune Srbiji prilikom kontranapada, koji dolaze kao plod defanzivne igre Litvanije.

Posmatrajući individualno, Arvidas Novikovas, krilni napadač Hapoel Haife takođe je igrač koji može da pravi probleme odbrani Srbije, što kroz pas igru, ali i solo prodore.

Veoma je izvijesno da će fudbaleri Litvanije pokušati da bude direktni s loptom, svjesni da neće imati mnogo prilika da zaista ugroze Srbiju.

Prekidi djeluju kao idealne prilike za postizanje golova za ekipe poput Litvanije.

S druge strane najbolji način da se utisak Srbije nakon Mundijala u Kataru popravi jeste pobjeda.

Svaki drugi rezultat u prvom kolu kvalifikacione Grupe G za navijače, ali i fudbalere Srbije bilo bi razočaranje.

nezavisne.com

Tagovi: