Milioni prošli kroz ruke Dodikove porodice

Firme u vlasništvu porodice predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika su prošle godine obrnule oko deset miliona maraka, a sudeći prema finansijskim izvještajima najbolje je poslovao „Agro destil“ u vlasništvu Dodikovog zeta Pavla Ćorovića.

Firma „Agro destil“ iz Laktaša koja između ostalog proizvodi „Djedovu rakiju“ zaradila je prošle godine 350.390 KM, dok je ovo preduzeće prihodovalo 1.321.521 KM. Prema zvaničnim podacima, ovo preduzeće je zapošljavalo pet radnika.

Ćorović je sa preduzećem „Agro destil“ prošle godine značajno popravio rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada je prihodovao 600.471 KM, dok mu je dobit u 2021. godini iznosila 264.413 maraka.

Preduzeće „Red box media“ u kojem je Ćorović suvlasnik zajedno sa Rentom Radišićem i Ljubišom Gornikom prihodovalo je prošle godine 462.028 maraka, dok im je dobit iznosila 20.789 KM, a zapošljavali su osam radnika.

Pavle Ćorović je nedavno uplovio i u biznis izgradnje stanova sa vlasnikom lanca „Moja apoteka“ Strahinjom Kujundžićem koji je, kako CAPITAL saznaje, Ćorovićev kum. Naime, Ćorović i Kujundžić su osnovali preduzeće „Monte block“, ali obzirom da je zaživjelo tek prije mjesec dana još uvijek nisu vidljivi njegovi poslovni rezultati.

Ako je suditi prema finansijskim izvještajima Dodikova kćerka Gorica pored društvenih mreža i svakodnevnog tvitanja ima vremena i da se posveti zarađivanju, pa je tako, kada su u pitanju biznisi Dodikove djece, najbolje poslovao restoran „Agape“ koji je u vlasništvu upravo Gorice i Igorove supruge Ivane Dodik.

„Agape“ je prošle godine ostvario prihod od 2,1 milion maraka dok im je dobit iznosila 57.260 KM, a zapošljavali su 40 radnika.

Firma „Agro voće“ iz Laktaša koja je takođe u vlasništvu Gorice Dodik zaradila je 64.469 KM, dok su prihodovali 533.975 maraka, a imali su sedam zaposlenih.

Ovo je mnogo bolji rezultat od onog ostvarenog pretprošle godine, kada je ovo preduzeće bilo u gubitku oko 90.000 KM.

Gorica ima i zajednički biznis sa bratom Igorom i to u preduzeću „Global liberty“ , a koje je u plusu bilo nešto manje od 6.000 KM, dok su prihodovali 117.494 marke.

Ovo je mnogo bolji rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada je zajednčko preduzeće brata i sestre Dodik bilo u minusu 77.231 KM.

Firma „Fruit eco“ iz Gradiške koja je u vlasništvu Igora Dodika i Mirka Dobrića pokvarila je rezultat od pretprošle godine te su lani prihodovali 1,3 miliona KM, a dobit im je iznosila 52.740 maraka.

Pretprošle godine, ovo preduzeće je zaradilo 382.981 KM, a prihod im je iznosio 1,8 miliona maraka.

Podsjetimo, kako je CAPITAL nedavno pisao, pojedine firme porodice Dodik su na ime podsticaja iz Budžeta Republike Srpske uzele oko 311.000 KM.

Kada su u pitanju firme bliže Dodikove rodbine najvažnije je spomenuti preduzeće „Interkont komerc“ u vlasništvu Spasoja Zeljkovića, supruga Dodikove sestre koje je zaradilo 686.687 dok su im prihodi iznosili 4,5 miliona maraka.

Kada govorimo o predzeću „DL plakat“ u vlasništvu Dodikovog sestrića Bogoljuba Zeljkovića još uvijek nema podataka o poslovanju njegove firme.

Tagovi: