Na trgovini vozilima milione KM zarađuje 12 kompanija u BiH

Za trgovinu novim i polovnim motornim vozilima u Bosni i Hercegovini registrovano je čak 426 privrednih društava, od čega ih je 385 prošle godine imalo prihode, a 317 je ostvarilo i određen profit.

Ukupno 12 kompanija imalo je pojedinačni neto profit koji premašuje milion maraka, a lider po zaradi u trgovini vozilima je kompanija AS-Kramar Ljubuški, čiji su prihodi lani iznosili 36,71 milion, a neto dobit 3,66 miliona, pokazuje zvanični finansijski izvještaj kompanije.

Po zaradi, AS-Kramar slijedi Star-Centar iz Živinica. Ta kompanija prihodovala je prošle godine 25,17 miliona, dok je prijavila netoprofit od 1,68 miliona KM.

Iako ima znatno manje prihode (7,17 milion KM), Lada Auto Banja Luka treća je po zaradi među trgovcima vozilima u BiH. Njihov profit lani je iznosio 1,65 miliona KM.

Milionsku zaradu trgovanjem vozilima zaradile su i kompanije Auto Lijanovići (1,62 miliona KM) i Autocentar Tomić (1,60 miliona KM), obje iz Mostara. Iako im je zarada približna, razlika u prihodima ovih dviju kompanija je oko 12 miliona KM.

Više od milion profita bilježi i L.K.W-Servis iz Stare Bile – Vitez, M.R.M. Export-Import iz Ljubuškog, PVA Group iz Gradiške, Porsche Inter Auto BH iz Sarajeva, KMAG BH iz Sarajeva, Hyundai-Auto BH iz Sarajeva i Euromodus iz Laktaša.

Što se tiče klasifikacije trgovaca automobilima i vozilima lake klase, poredak kompanija po zaradi je isti kao poredak u ukupnoj djelatnosti trgovine vozilima, dok se to mijenja u trgovini ostalim motornim vozilima.


Izuzmemo li vozila lake klase, prva po zaradi u trgovanju ostalim vrstama vozila je kompanija Euromodus iz Laktaša, koja je lani imala prihode od 22,19 miliona KM, a neto profit od 1,09 miliona KM.

Slijedi je Scania BH sa zaradom od 816 hiljada maraka. Prihodi ove kompanije bili su 23,72 miliona KM u 2021. godini.

Marketauto Laktaši imao je neto dobit od 797 hiljada, a prihode od 17,5 miliona.

U top pet trgovaca ostalim motornim vozilima po zaradi su i kompanije Damos Ljubuški i Kam i Bus iz Matuzića, podaci su Dun & Bradstreet.

banjaluka.net