Nakit i lampice pristupačni, ali cijene jelki IDU U NEBESA

Mnogi su već uveliko počeli da ukrašavaju prozore, balkone, kupuju jelkice, lampice, ukrasne tanjire i salvete. Neki su to već i uradili, jer djeca ne mogu dočekati da uživaju u prazničnim čarolij.

Novogodišnji ukrasi, sudeći po cijenama, na nivou su prošlogodišnjih. A kupuje se svašta. Od vijenaca za vrata, pa do onih za praznične trpeze, nakita za jelke, obične i led lampice, patuljci, figure Deda Mraza u svim veličinama, mini, ali i ogromne jelke. Jer, vjerovatno svaka kuća, ako ništa drugo, u kući ima okićenu jelku.

A raspon cijena za jelke je baš veliki. Od onih koje su mogu kupiti za desetak, pa do ogromnih koje koštaju i hiljadu maraka. I ove godine popularne su bijele jelke, a u zavisnosti od veličine koštaju od 35 KM, pa više. Oni koji vole tradicionalna zelena drvca, moraju znati da ona bogatija, nisu ni malo jeftina.

Visina, gustina grančica i iglica, te boja svakako utiču na cijenu. Skromnije izgledom mogu se pazariti i za 10-15 maraka. Ali one “bogatije” koštaju 100, 300, 450 KM. One baš najveće i najljepše koštaju vrtoglavih 1.100 KM. Da li i one imaju svoje kupce, ne znamo. Ali istina je da lijepo izgledaju. I uklapaju se u velike prostore.

Od kada nas je “zarobila” korona, ljudi su počeli više pažnje da poklanjaju ukrašavanju domova. I prošle godine novogodišnji ukrasi bili su skoro razgrabljeni do početka praznika. Sudeći po gužvama u prodavnicama, i ove zime bi moglo da bude tako.

Prošle godine nismo nigdje išli zbog korone, a nećemo ni ove. Ne želimo da rizikujemo. Ono što bismo potrošili na odjeću, večeru i piće sad ću da koristim da ukrasim stan baš kako želim. Već sam kupila ukrasni spej za prozore, lampice da stavim na balkon, puno detalja za sto. Od svijeća, ukrasnih tanjira i salveta. Biće svečano i sijaće na sve strane – ispričala je za Srpskainfo sugrađanka koja je gurala puna kolica u jednom tržnom centru.

Od mjesta do mjesta zavisi koliko košta novogodišnja dekoracija. Klasične lampice se mogu naći već za 3,5 KM, led lampice koštaju od 10, pa do 150 KM, božićna zvijezda se može kupiti za 10 KM, kutije za paketiće su dvije marke, a gotovi dječji paketići koštaju od 10 KM. Paketi kuglica za jelku su od pet maraka, vijenci za vrata od desetak, pa do 200, ukrasni tanjiri od pet maraka…

Tagovi: