Namirnice koje svakodnevno jedemo usporavaju metabolizam

Evo koja hrana ubrzava, a koja usporava metabolizam!

Svi imamo tog jednog prijatelja ili prijateljicu kojima zavidimo što mogu da jedu šta god i koliko god žele, a da se ne ugoje. Neki ljudi imaju prirodno brži metabolizam i u tome je njihova "tajna", ali ono što mnogi ne znaju je da neke namirnice koje svakodnevno jedemo mogu da uspore metabolizam.

Istraživanje objavljeno 2021. godine je pokazalo da je bazalni metabolizam (energija koju tijelo sagorijeva za osnovne funkcije poput disanja, regulisanja temperature...) relativno ujednačen od 20. do 60. godine, a onda počinje da usporava.

Ali, namirnice koje su bogate proteinima, na primjer, zahtijevaju da tijelo napornije radi da ih svari, i tako trenutno ubrzavaju metabolizam. Istovremeno, postoje namirnice koje ne izazivaju takav odgovor tijela i zapravo škode metabolizmu, a riječ je o namirnicama koje se sastoje od prostih šećera i nemaju vlakna – na primjer, bijeli hleb.

Najbolja hrana za ubrzanje metablizma je ona koja se duže vari i duže vas drži sitim, dok je najgora ona koja se brzo pretvara u glukozu. Koliko su namirnice dobre za vaš metabolizam najbolje ćete znati po glikemijskom indeksu namirnica – što je viši glikemijski indeks, to se hrana brže vari i brže povećava nivo glukoze u krvi.

Prosti ugljeni hidrati, poput slatkiša, sokova, brzo vam daju energiju jer se brzo razlažu, ali nakon toga jednako brzo nastupaju glad i osjećaj letargije. Takođe, ove namirnice vas podstiču da se prejedate, tako da je hrana sa visokim glikemijskim indeksom definitivno povezana sa gojenjem.

S druge strane, složeni ugljeni hidrati poput cijelih žitarica imaju nizak glikemijski indeks i podstiču mršavljenje jer se duže vare i telo potroši više kalorija dok ih svari.

(MONDO)

 

Tagovi: