Neobičan hobi: Kristijan i Enes love oluje širom BiH (FOTO)

Kada pijavice ili grad opustoše njive i usjeve, poljoprivrednici se hvataju za glavu, a oluje, glavne krivce za nanesenu štetu, zabilježi objektiv „lovaca na oluje“.

Dok nevrijeme kod većine građana izaziva strah, nelagodu i brige, za ljubitelje ekstremnih vremenskih prilika oluja znači „odlazak u lov“. Jedan od prvih lovaca na oluje u BiH je Kristijan Vujčić iz Prijedora. Vujčić je pokrenuo i inicijativu za osnivanje prve ovakve zajednice u cijeloj BiH, a od 2006. godine prati, bilježi i fotografiše oluje. Prema njegovim riječima teško je odabrati najzanimljivije iskustvo „iz lova“.

- Što je pojava bila ekstremnija ili rjeđa to sam i više sklon da navedem da mi je taj događaj draži. Nama lovcima na oluje takve pojave izmame i radost i adrenalin, a drugima strah ili štetu – dodaje Vujčić.

Naš sagovornik ipak izdvaja pojavu tornada u Prijedoru 2006. godine kao izuzetno iskustvo.

- Bio je to prvi registrovani tornado u cijeloj državi. Tada sam imao samo 11. godina i od tada sam htio da istražim kako i zašto dolazi do pojave oluja i tornada– prisjeća se Vujčić.

Priča kako tog dana nije imao fotoaparat te nije mogao da zabilježi tu strašnu nepogodu koja je za 15 minuta nanijela veliku štetu Prijedoru.

- Iza tornada najslabije kategorije ostalo je na desetine oborenih stabala, mrtve ptice po cestama, slupana stakla po pojedinim zgradama, na dvorani „Mladost“, RK „Patrija“, a gradom je kružila i priča da je silina vjetra djelom otkačila splav na Sani – kazao je Vujčić.

Vujčić ističe da zajednica „Lovci na oluje“ broji oko stotinu stalnih članova iz svih krajeva BiH.

- Osnovao sam je zajedno sa Nedimom Sladićem koji se kasnije više orijentisao na prognoziranje vremena, a sada je već i nadaleko čuven po svojim izuzetno kvalitetnim i tačnim prognozama. Živim u Prijedoru. Imamo 29 članova – rekao je Vujčić za naš portal.

Enes Džafić je još jedan zaljubljenik u oluje i atmosferske procese i pored Vujčića jedan od glavnih administrator ove Fejsbuk zajednice.

- Biti lovac na oluje ne znači samo fotografisati munje. Lovac je onaj čiji hobi podrazumijeva i odlično poznaje atmosferu i ljubav prema svim atmosferskim procesima od kojih su nam za naše podneblje najinteresantnije munje i pijavice – kazao je Džafić.

Pojašanjava da su za bavljenje ovim hobijem dovoljni volja, fotoaparat i slobodno vrijeme.

- Postao sam član zajednice „Lovaca na oluje“ 2017. godine. Pridružio sam se, jer sam po zanimanju fotograf, a i lokalni amaterski meteorolog od 2014. godine. Sva iskustva su mi bila draga, a najzanimljivije iskustvo mi je bilo 2021. godine kada je dinamičan vertikalni razvoj oblačnosti zahvatio područje Brčko distrikta - kazao je Džafić.

Do sada nije imao neugodnih iskustava osim što je jednom, loveći nadolazeće nevrijeme, pokisnuo i pošteno se prehladio. Džafić pojašnjava da nijedna oluja nije bezopasna, te da opreza nikad dosta kada je grmljavina u pitanju.

- Postoji veliki rizik od udara groma. Uvijek imamo to na umu i u svaki susret olujnim oblacima idemo uz dozu opreza i uporedo pratimo samu dinamiku oluje – ističe Džafić.

Džafić kaže radni dani ovih lovaca zavise od pojave ciklona i pogoršanja vremenske slike.

- Svakodnevno pratimo kompjuterske prognostičke modele na osnovu kojih utvrđujemo da li se ka našem podneblju kreće nestabilna vazdušna masa ili smo pod uticajem anticiklona (područje karakterističnog stabilnog vremena) – rekao je Džafić.

Pojasnio je i po kojom principu se organizuje praćenje ekstremnih olujnih procesa u ovoj zajednici.

- Ako imamo narednog dana vidljivu promjenu vremena, utvrđujemo koji dio države je u pitanju te u komunikaciji s ostalim članovima i pojedinim dopisnicima dogovaramo praćenje eventualnih olujnih procesa. Kako nevrijeme zahvata određena područja, tako nam stižu snimci ili fotografije koje plasiramo u javnost – ispričao je Džafić.

T. Bubnjević