Nesnosne vrućine pune ambulante

Usljed visokih temperatura u Bosni i Hercegovini, u kojoj već nekoliko dana živa u termometru ide iznad 35 stepeni Celzijusa, u većini gradova veliki broj građana traži ljekarsku pomoć.

Marko Paovica, ljekar Službe hitne medicinske pomoći u Trebinju, rekao je da je u posljednjih desetak dana povećan broj pacijenata koji se javljaju u tu zdravstvenu ustanovu i da se problemi najčešće dešavaju kad se potiljak glave pretjerano izloži jakom suncu.

Kako kaže, simptomi mogu biti različiti, od jake glavobolje, suve kože, lupanja srca, povišene tjelesne temperature, nesvjestice i povraćanja.

- U ovakvim slučajevima potrebno je rashladiti tijelo i uzeti hladnu tečnost. Ne preporučuju se alkoholna pića i kafa - rekao je Paovica.

Navodi da se u Hitnu pomoć treba javiti kod najtežih simptoma, ako se osjeti vrtoglavica ili gubitak svijesti. Ističe da se treba čuvati i što manje izlagati suncu od 10 do 16 časova, preporučuje nošenje svijetle odjeće i kapa. Posebnu pažnju pri izlaganju suncu treba da obrate hronični bolesnici i mala djeca.

Kako su za "Nezavisne" potvrdili iz dobojske Hitne pomoći, visoke temperature povećale su broj pacijenata koji se javljaju u ovu službu.

- Imamo povećan broj pacijenata. Najviše su to pacijenti koji se javljaju ako su tokom dana bili previše izloženi suncu usljed nekih radova, javljaju se u večernjim satima i žale se na glavobolju, nestabilnost, malaksalost - navode iz dobojskog Doma zdravlja. Dodaju da je starosna dob pacijenta različita.

- Najviše pacijenata imamo u srednjoj životnoj dobi. Ali imamo pacijente i među djecom, ako su tokom dana boravila na treninzima ili su bila malo više izložena visokim temperaturama - ističu iz ove zdravstvene ustanove.

I u Hitnoj pomoći Doma zdravlja Istočno Sarajevo povećan je broj pacijenta zbog nesnosnih vrućina koji se javljaju na preglede, ali i zbog povreda vrata, lomova ruke ili noge, što je, kako objašnjavaju, takođe, posljedica vrućina.

- U većini slučajeva riječ je o lakšim povredama. Imali smo i dvije teže povrede pacijenata koji su pali nakon što su naglo izašli napolje iz klimatizovane prostorije. Vrućina smeta i hroničnim bolesnicima koji se uglavnom javljaju zbog povišenog krvnog pritiska - navode iz ove službe.

Doktorica u Hitnoj pomoći Mostar Monika Glibić kaže kako, osim osoba koje samostalno dođu u kod njih, imaju dosta i kućnih intervencija.

- Najčešće nam dolaze osobe koje imaju poremećaj pritiska, odnosno hronični bolesnici kojima su usljed visokih temperatura pogoršani simptomi te variraju od hipotenzije do hipertenzija ili se jave zbog glavobolje - rekla je Glibićeva.

Dodaje da je drugi tip pacijenata onaj zbog kojih se mora otići na lice mjesta, a riječ je o pacijentima sa gubicima svijesti, tzv. sinkope, koji usljed toplinskog šoka osjećaju omaglicu i imaju osjećaj skore nesvijesti.

- U većini slučajeva, kaže ona, intervencije prođu bez težih posljedica, ali sve ih svakako pregledamo u Hitnoj pomoći, provjerimo im krvnu sliku i šećer - navodi Glibićeva.

 

nezavisne.com

Tagovi: