Pet marica pod rotacijom: Pripadnici klana Velje Nevolje iz pritvora dovezeni u sud (FOTO)

Pripadnici klana Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, dovezeni su pod rotacijama iz pritvora u Specijalni sud.

Pripadnici klana dovezeni su u sud gdje se danas nastavlja suđenje optuženima najteža krivična djela, među kojima su svirepa ubistva.

U Specijalni sud ušlo je pet marica pod rotacijom. U Specijalni sud oko 14.30 stigli su i advokati optuženih, ali i okrivljeni koji se brane sa slobode.

 

Podsjetimo, odbrana ozloglašenog klana Velje Nevolje prije nekoliko dana predala je molbu za odlaganje današnjeg suđenja.

 

Okrivljeni su u molbi koja je dostavljena sudu tražili da im se da još malo vremena u pripremanju odbrane, s obzirom na to da je branilac koji im je spremao odbranu Dejan Lazarević, uhapšen zbog sumnje da je pomagao klanu Darka Šarića. Lazarević je zastupao većinu okrivljenih, te su nakon njegovog hapšenja oni morali da unajme nove branioce i da zajedno sa njima, iznova dogovaraju šta će i na koji način reći pred sudom.

Prethodna dva ročišta su odložena – jednom zbog čekanja odluke o izuzeću sudija i tužilaca, a drugi put zbog hapšenja advokata odbrane Dejana Lazarevića.

Podsjetimo, u prvi mah, pripremno ročište nije zakazivano i to puna četiri mjeseca zbog bolesti prethodnog sudije, da bi nakon što je promijenjeno sudsko vijeće procesuiranje Veljka Belivuka i drugih okrivljenih odloženo i to zbog zahtjeva odbrane ovog klana. Okrivljeni u postupku tražili su da se izuzme čitavo sudsko vijeće, predsjednik suda, ali i nadležno tužilaštvo i ono na većoj instanci. Dok su se odluke čekale, naredna dva pretresa koja su zakazana u danima nakon toga odložena su, jer nadležni nisu donijeli odluku po zahtjevu odbrane.

I taman kada se pomislilo da će suđenje konačno početi, jer stekli su se svi uslovi za njegov početak – odbrana ne može koristiti procesne alate za odlaganje istog, 26. aprila u Beogradu je uhapšen upravo prvi čovjek odbrane ovog ozloglašenog klana, advokat Dejan Lazarević, zbog sumnje da obavljao “prljave poslove” za grupu Darka Šarića.

Ovaj branilac zastupao je ne samo Velju Nevolju i Marka Miljkovića, već sve okrivljene za teška ubistva – braću Budimir, Srđana Lalića, Vlada Draganića… S obzirom na to da ih je on sve savjetovao šta da pričaju na sudu, njegovo hapšenje izazvao je pravi udar na klan, a drugi branioci, kako se saznaje, ne mogu da se uključe u razmaku od nedjelju dana u odbranu ovog klana.

Većina okrivljenih ima po dva branioca, ali Lazarević im je bio glavni. On im je govorio šta da pričaju, kada, kako…Pritom ovaj slučaj ima na stotine strane dokaza, što znači da drugi advokati imaju jako malo vremena da preuzmu od Lazarevića čitav slučaj i spreme odbranu za toliko okrivljenih – kazao je ranije izvor Blica upoznat sa slučajem.

Podsjetimo, optužnica protiv Velje Nevolje, Marka Mesara i 28 pripadnika ovog ozloglašenog klana postala je pravosnažna 9. novembra prošle godine, nakon što niko od okrivljenih i njihove odbrane nije uložio žalbu na istu, piše Blic.

srpskainfo.com