Počeo peti protest dijela opozicije "Srbija protiv nasilja"

Peti protest u organizaciji dijela opozicije "Srbija protiv nasilja" počeo je nešto poslije 18 časova ispred Doma Narodne skupštine.

Saobraćaj u okolnim ulicama je zaustavljen.

Protest se održava tačno mjesec dana od tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj je ubijeno devet učenika i radnika obezbjeđenja.

Opozicione stranke koje organizuju skup pozvale su učesnike da sa sobom ponesu cvijet kako bi odali počast žrtvama, ali i da spreme poruke za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako su najavili predstavnici opozicije iz Narodne stranke, Ne davimo Beograd, Demokratske stranke i stranke Zajedno, demonstranti će se kretati Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, zatim Beogradskom ulicom do raskrsnice Slavija, ulicom kralja Milana, da bi na kraju, kako je najavljeno, bio napravljen prsten oko zgrade Predsjedništva Srbije.

Zahtijevi učesnika protesta su smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina. Takođe, traži se smjena rukovodstva RTS-a, svih članova Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Zahtijeva se i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi zbog, kako navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Na platou ispred parlamenta postavljena je bina na kojoj je planirano da se obrate glumci Dragan Bjelogrlić, Svetlana Ceca Bojković, zatim voditelji Ivan Ivanović i Zoran Kesić, sinovi stradale Stanike Gligorijević Milutin i Aleksandar, kao i rudar Jovica Nikolić iz Žagubice.

Na skup su došli predsjednik DS Zoran Lutovac, poslanik DS Srđan Milivojević, poslanik Zeleno-lijevog kluba Radomir Lazović, poslanica tog kluba Biljana Đorđević, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, potpredsjednica Marinika Tepić, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, kopredsjednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović, potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

glassrpske.com

Tagovi: