Poskupljuju voda i kanalizaciju u Tesliću

Na devetoj redovnoj sjednici SO Teslić, koja počinje sutra, naći će se i zahtjev za promjenu cijene vode i kanalizacije. Stanovnici Teslića će umjesto dosadašnjih 0,95 plaćati 1,10 KM za vodu, dok će kanalizacija sa 0,25 poskupjeti na 0,30 KM. 

Voda će za pravna lica biti jeftinija pet pfeniga i umjesto dosadašnjih 1,65 iznosiće 1,60, dok će cijena kanalizacije ostati ista. U „Radu“ ističu da ova kompanije već godinama posluje pozitivno, ali u strukturi poslovanja značajno mjesto zauzima izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže. 

„To značajno opterećuje osnovnu djelatnost preduzeća, a to je proizvodnja, distribucija i prodaja vode, kao i kanalisanje i odvođenje otpadnih voda. Analizom poslovnih rezultata u 2020. godini utvrđeno je da sadašnja cijena vode pokriva 84 odsto ukupnih troškova preduzeća i to bez troškova izgradnje“, stoji u obrazloženju „Rada“. 

Odbornik DNS- i član Kluba SNSD-a u SO Teslić Siniša Gavrić smatra da „Rad“ povećava cijenu vode zbog prekomjernog zapošljavanja „podobnih“ kadrova u ovom preduzeću. 

„Moraju se ispoštovati kvote oko zapošljavanja kako bi ova većina u Tesliću opstala. Mora se obezbijediti plata tim ljudima i onda udaraju po džepu građana. Prije četiri godine rukovodstvo 'Rada' poskupilo je cijenu vode sa 80 pfeniga na 1,20 KM, a sada sa 1,20 ide na 1,40 KM“, kaže Gavrić.

On smatra da će većina u SO Teslić vjerovatno usvojiti ovaj prijedlog i da će cijena vode i kanalizacije biti povećana. Cjevovodi u Tesliću su, dodaje on, i dalje azbestni, što znači da nije bilo novih ulaganja. 

„Pričaju o proširenju vodovodne mreže, ali toga još nije bilo. Svi treba da imaju vodu. Oni osam godina pričaju o tome. Koliko ljudi u čečavskom kraju ima gradsku vodu na česmi danas? Svakodnevno dobijamo obavještenja iz vodovoda da voda nije za piće. Po čitavo ljeto nema pritiska, a oni dva puta povećavaju cijenu vode“, istakao je Gavrić.

Šeg Kluba odbornika SDS-a u SO Teslić Milan Kasapović kaže da ovaj zahtjev dolazi od komunalnog preduzeća i dodaje da su poskupili osnovni parametri koji utiču na proizvodnju vodu.

„Sadašnja cijena ne može da pokrije proizvodnju vodu. Dolazi i do proširenja vodovodne mreže. Mislim da će poskupljenje biti na hiljadu litara vode 15-10 pfeniga. Po jednoj glavi stanovnika bi to iznosilo oko 90 pfeniga mjesečno“, rekao je Kasapović. 

G. Dakić

Tagovi: