Potpisana 34 ugovora za samozapošljavanje

U Tesliću su danas potpisani ugovori za dodjelu podsticajnih sredstava za samozapošljavanje uglavnom mladih ljudi. Ugovore sa načelnikom opštine potpisalo je 34 budućih samostalnih preduzetnika.

Već nekoliko godina opština Teslić kroz programe podsticaja u privredi i direktnog zapošljavanja realizuje projekat dodjele podsticajnih sredstava za pokretanje sopstvenog biznisa, Ovaj put ugovore je potpisalo 34 lica koji su svojim poslovnim planovima i idejama konkursali na javni poziv.

Projekat podsticaja samozapošljavanja opština Teslić realizuje iz budžeta opštine Teslić u kojem su za tekuću 2021. godinu predviđena sredstva od 150.000 KM, a takođe je za Program zapošljavanja predviđeno 100.000 KM. S obzirom na broj prijavljenih kandidata koji je znatno veći nego prethodnih godina, donesena je odluka da se svih 34 preduzetnika podrže iznosom od po 5.000 KM, ukupno 170.000 KM. Od ukupnog broja preduzetnika 9 su pripadnice ženskog pola, 14 je lica do 30 godina starosti, 4 preduzetnika pripadaju kategoriji djece poginulih boraca, dvije osobe su iz kategorije invalidnih lica i 3 preduzetnika su iz kategorije višečlanih porodica.

Milan Miličević, načelnik opštine Teslić izjavio je da mu je jako drago danas potpisati ugovore sa 34 preduzetnika koji će moći započeti ili su već započeli svoje poslove iz različitih oblasti privrednih djelatnosti.

„Naravno, to podrazumijeva i novo zapošljavanje i to je ono na čemu budžet svake lokalne zajednice treba da radi. Ja ću samo podsjetiti da je opština Teslić već u ranijem periodu započela sufinansiranje ili finansiranje otvaranja novih radnih mjesta kroz budžetska sredstva, ali i kroz više međunarodnih projekata kojih je bilo u prethodnih 10 godina. Nekakva gruba računica govori da je na račun ovih podsticaja zaposleno oko 500 ljudi. Ja ovim ljudima čestitam na njihovoj hrabrosti da u ovom teškom vremenu krenu u neke nove poslove i naravno želim da njihov biznis bude samoodrživ da ga razvijaju i dalje, a u tome će im Opštinska uprava biti uvijek na raspolaganju.“ - rekao je Miličević.

Načelnik Miličević je poručio da će opština Teslić i dalje podsticati otvaranje novih radnih mjesta, te da će i sledeći budžet i svaki naredni u značajnoj mjeri biti usmjeren prema zapošljavanju i samozapošljavanju.