Sud odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora Radoici Vukoviću

Sud BiH odbio je  prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Radoicu Vukovića (47) koji je prije tri dana uhapšen prilikom ulaska u BiH.

Mjera pritvora je bila predložena zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosudnim organima, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

No, umjesto pritvora, određene su mu mjere zabrane i oduzeti dokumenti, piše Avaz.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH, zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda, krijumčarenje i nedozvoljeno skladištenje robe iz KZ BiH, a sumnjiči se da je djelujući kao član organizovane grupe činio krijumčarenje, uglavnom sa područja Crne Gore u BiH i dalju distribuciju na ilegalnom tržištu duvanskih prerađevina u BiH, velikih količina cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama, kako je propisano poreznim zakonom Bosne i Hercegovine.

Za osumnjičenim je bila na snazi mjera policijske potrage, te je prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, nakon što je kontrolisan od strane pripadnika Granične policije BiH na graničnom prelazu Hum, uhapšen, predat MUP RS, koji ga je predao u nadležnost Tužilaštva BiH.

Tagovi: