U Beogradu uhapšen vođa kradljivaca Sezanove slike

U Beogradu je po potjernici uhapšen četrdesetšestogodišnji Ivan Petković, za kojeg se smatra da je vođa organizovane kriminalne grupe koja je 2008. godine u muzeju u Švajcarskoj izvršila krađu umjetničke slike "Dječak u crvenom prsluku" Pola Sezana.

On je uhapšen po potjernici Drugog osnovnog suda u Beogradu radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od šest godina zbog krivičnih djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i prikrivanje.

Prilikom hapšenja policija je kod I.P. u vozilu pronašla falsifikovanu ličnu kartu sa njegovom fotografijom, ali na ime druge osobe, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

I.P. je sproveden na izdržavanje kazne zatvora u Kazneno-popravni zavod Požarevac. Članovi grupe koji su učestvovali u ovoj krađi bili su Goran Radojević, koji je prije nekoliko mjeseci uhapšen na fudbalskoj utakmici u Kaluđerici, potom Bobe Nedeljkovski i Raško Mladenović.

Ukradena slika vrijedi 100 miliona dolara, a nađena je 2012. godine u Beogradu.

Osumnjičeni su tada planirali da je prodaju kupcu u Beogradu za tri i po miliona evra, a uspjeli su da naplate 2,8 miliona evra.

Prvo su uzeli 1,4 miliona evra, na primopredaji, a potom su krenuli po ostatak i tada je slika zaplijenjena. Bila je sakrivena u tapacirung u vozilu.

Inače, Sezanova slika "Dječak u crvenom prsluku" je bila u tom trenutku najvrednije umjetničko djelo na teritoriji Srbije.

nezavisne.com