Za agrarna plaćanja 75 miliona maraka

 Direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske Predrag Sladojević izjavio je da agrarni budžet Republike Srpske za ovu godinu iznosi 75 miliona KM, te da Vlada radi sve da adekvatno odgovori na krizne izazove koji su posljedica sukoba u Ukrajini.

- Sve što se posljednih mjeseci dešava oko Ukrajine, a čemu je prethodila i kriza zbog pandemije virusa korona, poremetilo je i iz šina izbacilo tržište energenata, ali i sektor agrara - rekao je Sladojević.

Prema njegovim riječima, cijene svih ulaznih troškova su znatno veće u odnosu na prethodnu godinu, pa je samim tim došlo do poskupljenja hrane, kako za stočarsku, tako i za ljudsku ishranu.

Sladojević je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, uz podršku Vlade, u prethodne tri godine izdvojilo značajna sredstva iz Kompenzacionog fonda za razvoj poljoprivrede i sela s ciljem prevazilaženja kriznih perioda u vezi sa pandemijom i ukrajinskom krizom.

On je istakao da je tokom 2020. godine izdvojeno dodatnih 10 miliona KM za kapitalne investicije, interventni otkup povrća, tovnih svinja i junadi.

Sladojević je naveo da je naredne godine izdvojeno dodatnih 13,2 miliona KM i to šest miliona KM za kapitalne investicije i 7,2 miliona KM za podršku stočarima, voćarima, pčelarima i mljekarima.

- Ove godine iz Kompenzacionog fonda izdvojeno je dodatnih 31,43 miliona KM i to 10 miliona KM za podršku povrtarima, voćarima, proizvođačima merkatilne pšenice i kukuruza. Dio ovog novca usmjeren je i kao podrška uzgajivačima svinja, te za kupovinu kvalitetno priplodnih junica - rekao je Sladojević.

On je naveo da je značajan dio sredstava u iznosu od 7,43 miliona KM namjenjen mljekarima kojima će u ovoj godini biti isplaćeno 15 umjesto dosadašnjih 12 premija.

Sladojević je rekao da su sve obaveze isplaćene korisnicima podsticajnih sredstava i da nema dugovanja poljoprivrednim proizvođačima, zaključujući da je iz redovnog budžeta do sada isplaćeno 24 miliona KM, odnosno 32 odsto planiranog budžeta, a iz Kompenzacionog fonda 17,6 miliona KM ili 55 odsto dodatno izdvojenih sredstava.

capital.ba